Lydnadsträning med Zilks

Zilk Feb 21, 2017 No Comments

Idag var det dags för lydnadsträning och det gick verkligen bra, långt över förväntan. Vi tränade klickerträning. Det har vi inte provat på förut så varken jag eller Zilks hade någon som helst erfarenhet. Vi fick börja med att att hundarna gick med kopplet löst och de fick gå och nosa omkring som de ville. Träningen gick ut på att få hundarna att komma till oss när vi kallade. För att få dem att förstå att det önskade beteendet var rätt klickade vi och sen fick de lite hundgodis. Målet är att de ska förstå att om de lyder och gör det vi önskar blir det ett klickljud som betyder att de har gjort något bra. Timingen är dock viktig, för klickerljudet ska komma medan de gör det vi vill och inte efteråt. De ska förstå att ett klick betyder belöning eller godis.

Träna lydnad hemma

Lydnadsträning med ZilksEftersom lydnadskursen är en gång i veckan är det viktigt att vi fortsätter att träna hemma. För att träningen ska vara framgångsrik räcker det inte med att man gör det en gång i veckan, utan det ska helst vara lite träning varje dag. Vårt mål för den här veckan att Zilks ska lära sig sitta när jag säger ”sitt”. Eftersom han är otroligt lättlärd kan jag även fortsätta med ”ligg”, men jag ska ännu inte få honom att ligga stilla en längre stund för då kan han tycka att träningen är tråkig.

Ett bra tips kan vara att köpa ett par böcker om hundar och lydnadsträning. På så vis kan du lättare få insikt i hundens beteende och varför de gör som du gör. Förståelsen gör att du lättare kan interagera med din hund vilket underlättar lydnadsträning och dessutom bidrar till ett roligare hundliv.

Träningskompisar

Att gå på lydnadskurs är ett otroligt bra sätt att lära känna andra människor. Eftersom vi alla har samma intresse får man kontakta med varandra på en gång. Vi är bara fem hundägare och hundar i gruppen och det är alldeles lagom, för att det inte ska bli för rörigt varken för hundarna eller oss hundägare. Zilks blev riktigt förtjust i en labradortik vid namn Jessie. Hennes ägare var inte så tokig han heller. Jag längtar redan till nästa vecka!

Jessica Hansen