Tips för dig som vill skaffa valp

Information Feb 21, 2017 No Comments

Tips för dig som vill skaffa valpNär du beslutat dig för att utöka familjen med en charmig liten valp finns det vissa saker du bör tänka på. För att såväl din som valpens upplevelse ska bli positiv och för att ni ska kunna knyta an till varandra är det viktigt att hålla koll på några punkter.

Vilken ras bör du välja?

Det första du bör överväga när du skaffar valp är vilken ras som passar just dig och dina förhållanden bäst. Vilken sorts aktivitet hunden föredrar och i vilken utsträckning kan skilja sig mycket åt mellan olika raser. Det kan också sådant som hur stark hundens jakt- eller vaktinstinkt är. När du hittat en ras som passar dig, dina förutsättningar och din aktivitetsnivå är det bara att ge sig ut och söka valp.

Första mötet

Du vill vara säker på att den uppfödare du väljer att köpa din valp ifrån är seriös Det du vill se när du besöker uppfödaren är att valparna är pigga och friska samt att eventuella vuxna hundar är pigga och friska. Du vill också se att hundarna har rent omkring sig och tillräckligt med utrymme.. Vid första mötet med din hund är det viktigt att valpen får ta sin tid att lukta på dig och lära känna dig lite. På så vis får du också en chans att känna av om ni klickar och trivs ihop. De valpar som kommer rakt fram till dig är trygga valpar och växer, om de behandlas rätt, upp till trygga vuxna hundar.

Första tiden

Den första tiden med din valp kan till en början kännas kaotisk. Första dagen ni kommer hem kommer valpen att vilja undersöka sitt nya hem och bekanta sig med sina nya familjemedlemmar. Beroende på individ kan det dröja lite innan hunden känner sig helt hemma i sin nya miljö, De som är lite otrygga kommer att söka kroppskontakt med dig som ägare för extra trygghet. Det är viktigt att träna hunden för att bli rumsren direkt och att göra det konsekvent. Du vill också se till att du håller hunden aktiverad så att du slipper få diverse möbler eller annat söndertuggat.

Jessica Hansen